Voorlopig krijgt de buitenwereld geen inzage in de details van een megaboete die toezichthouder De Nederlandsche Bank heeft opgelegd aan verzekeraar Delta Lloyd.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam heeft donderdag besloten dat het boetebesluit van De Nederlandsche Bank (DNB) in een zaak rond handel met voorkennis door verzekeraar Delta Lloyd voorlopig niet openbaar mag worden gemaakt. Dat melde DNB vrijdag.

Delta Lloyd had zelf gevraagd om een verbod op openbaarmaking van de boete.

De rechter heeft geen inhoudelijke uitspraak gedaan over de rechtmatigheid van de boete. Die zaak kan nog geruime tijd in beslag nemen en vindt plaats achter gesloten duren. Pas als de rechter uitspraak heeft gedaan over de rechtmatigheid van de boete, kan DNB het boetebesluit eventueel openbaar maken.

Keiharde botsing DNB en Delta Lloyd

Afgelopen december greep financieel toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) ongekend hard in bij een grote Nederlandse verzekeraar. DNB sommeerde Delta Lloyd uiterlijk begin 2016 een nieuwe financieel directeur aan te stellen. De toezichthouder vindt de huidige financiële topman, Emiel Roozen, niet langer geschikt voor zijn functie.

Ook legde DNB Delta Lloyd een boete op van 22,8 miljoen euro, omdat de verzekeraar op basis van vertrouwelijke informatie financieel voordeel zou hebben behaald.

Rentespeculatie Delta Lloyd

Delta Lloyd besloot in de zomer van 2012 de afdekking van renterisico’s te verminderen, vooruitlopend op het voornemen van DNB om de zogenoemde rekenrente aan te passen. De rekenrente is van invloed op inschattingen voor toekomstige uitkeringsverplichtingen van verzekeraars aan polishouders. Als die wordt aangepast heeft dat onmiddellijk gevolgen voor de financiële positie van verzekeraars.

Delta Lloyd begon al met de aanpassing van renterisico’s vóórdat het officiële besluit van DNB bekend was. Volgens de centrale bank handelde Delta Lloyd handelde op basis van vertrouwelijke informatie om daarmee voordeel te behalen. Dat financiële voordeel schat DNB op 21,6 miljoen euro en dit bedrag is opgeteld bij de boete van 1,2 miljoen euro die DNB heeft opgelegd. Per saldo komt de boete daarmee op 22,8 miljoen euro.

Delta Lloyd liet afgelopen december meteen al weten het niet eens te zijn met de boete en stapte naar de rechter.

‘Managers Delta Lloyd hengelden naar informatie’

Op basis van anonieme bronnen stelt het Financieele Dagblad woensdag dat DNB op 26 juni 2012 een delegatie van het Verbond van Verzekeraars had uitgenodigd om drie dagen later te komen vergaderen.

Nog voorafgaand aan die vergadering zijn hoge managers van Delta Lloyd gaan bellen en mailen om een idee te krijgen over de inhoud van de vergadering. Vervolgens is Delta Lloyd op 28 juni al begonnen te handelen in rentederivaten. Op 2 juli werd officieel bekend dat de rekenrente zou worden aangepast.

Officieel is er geen protocol voor dit soort situaties, maar een anonieme bron stelde tegenover het FD dat het “not done” is om naar aanleiding van een vergadering te gaan handelen in de markt. Delta Lloyd heeft zelf verklaard dat de verzekeraar niets heeft gedaan dat in strijd is met de wet.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl